A Birslakról

A vendégház

A Birslak vendégház egy régi vágy beteljesülése. Budapesten dolgozva, mindig is vágytam arra, hogy újra kapcsolódjak a vidékhez és szülőfalumban találtam meg ehhez a tökéletes helyszínt.

Vendégházunk Makkoshotykán, a Zemplén szívében található. A hatvanas években épült házat 2020 végén vásároltuk és 2021 ben teljeskörűen felújítottuk. Tíz hónap megfeszített munkája után, a kis ház új formájában várja vendégeit. A 64 m2 alapterületű házban két hálószobát alakítottunk ki, a nagyobb helyiségben egy 180 cm széles francia ágy míg a másik helyiségben két egy személyes ágy áll rendelkezésre. Ha szükséges az amerikai konyhás nappaliban a kanapé egy 130 cm fekvőfelületű ággyá alakítható, így 5 felnőtt kényelmes elhelyezésére van lehetőség.
A konyha indukciós főzőlappal, hűtővel, mikróval és kávéfőzővel felszerelt, ha valaki a pihenés közben főzőcskézésre vágyik arra is lesz lehetősége.
A nappaliból nyílik a 25 m2 –es terasz, ahonnan csodás a kilátás a kertre és a falut körülölelő hegyekre, jó időben bográcsozni és szalonnát sütni is lehet.

A falu

A falu rövid ismertetőjét a blogon olvashatjátok.

A környék

Makkoshotyka a Zemplén hegyei által körülölelt kistelepülés. Az alig több, mint 800 lelkes is falu csodás helyszín családi pihnésre, baráti hétvégékre. A környéket fedő sűrű erdőrengeteg, vadregényes völgyek, romantikus várromok, kastélyok, történelmi városok, vízitúrára csábító folyók és nem utolsó sorban hazánk leghíresebb borvidéke rengeteg kiváló program lehetőséget szolgáltat az ide látogatóknak.

A varázslatos zempléni táj természetes központja Sárospatak, történelmi hangulatú városa, híres reneszánsz kori várával csak hat km távolságra fekszik. Nem messze tőle található a  Sátoraljaújhely, csodálatos „sátoros” hegyeivel, Magyarország leghosszabb libegőjével, kalandparkkal a Magyar Kálváriával és a város melletti Széphalom a Magyar nyelv múzeumával.

A barangolások során középkori végvár túrát is tehetnek  az ide látogatók, a füzéri, a regéci és a boldogkői vár is elérhető távolságvban van.

A nagyhírű Rákóczi család számos emlékét találjuk a régióban, elsősorban várak, kúriák révén, romantikus kastélyokban sincs hiány, Fűzérradvány, Kőkapu, Kéked, Pácinkastélyai ékes példái a magyar főurak mindennapjainak.

Magyarország legrégibb kisvasútja Pálházától pöfög a hegység belsejébe, a turista infrastruktúra napról-napra fejlődik a térségben.

Szakrális emlékei közül talán a leghíresebb az első magyar nyelvű Biblia nyomtatott verziójának szülőhelye, Vizsoly, ahol meg is nézhetünk egy eredeti példányt az Árpád-kori református templomban.

Szerves része a régiónak az UNESCO védelem alatt álló történelmi Tokaj-Hegyaljai borvidék, a világhírű tokaji aszú szülőhelye. Számtalan látogatható borpincét, hangulatos borkóstolási lehetőséget talál a környék településein az ide látogató vendég.

A vízi sportok kedvelőinek Magyarország talán két legizgalmasabb túrázásra alkalmas folyója, a Bodrog és a Hernád kínálkozik ideális kirándulásnak.

Néhány kedvencünket össze is szedtük nektek,  amiket a programokra kattinva találhattok.