Birslak a kéktúrán

OKT-26: BOLDOGKŐVÁRALJA – NAGY-NYUGODÓ

A Tokaji-hegység hazai részén kisebb medencék és szűk völgyek rejtenek apró, az idegenforgalom által egyre inkább felfedezett falvakat. Makkoshotyka is egy ilyen település a Papaj hegy lábánál bújik meg egy kis völgyben. Itt várja vendégeit a  Birslak vendégház, a szakasz Nagy-Nyugodó felé eső szakaszán.

 

A Tokaji-hegységet alaposan felszabdalták a peremek felé siető vízfolyások, és a tömör vulkáni kőzeteken sűrű, mélyen bevágódott völgyhálózat fejlődött ki. Ha kiállunk egy kilátópontra, a hazai viszonyokhoz képest szokatlan formavilág tárul a szemünk elé: meredek lejtők keretezte, viszonylag élesen kiemelkedő csúcsok, összességében tagolt és kiterjedt középhegységi terep hullámzik körös-körül.

Összességében nincs az országban még egy hegység, ahol ennyire érezhető lenne a Kárpátok magasabb vonulatainak közelsége, rokonsága. A Kéktúra 26. szakaszát bebarangolva néhol az az érzésünk támadhat, mintha már a Felvidék valamelyik hegységében járnánk. Két fantasztikus várromot keresünk fel (Boldogkő és Regéc várát), végigmegyünk az Arka-patak vadregényes völgyén, de ellátogatunk néhány hegyvidéki miliőjű, aprócska faluba is. Végül bevesszük magunkat a Tokaji-hegység központi, magas részének vadregényes rengetébe, körülkémlelünk a Nagy-Péter-mennykő és a Sólyom-bérc sziklakilátójáról, keresztezzük a jégkorszakból itt ragadt István-kúti Nyírjes lappföldi hangulatú pagonyát, végül a Zsidó-rét kaszálóján át a Bodrog völgye felé indulunk. Túránkat Sátoraljaújhely feltárt, alaposan kiépített magaslatai között fejezzük be.

forrás: www.kektura.hu

www.birslak.hu | info@birslak.hu | +36202294280

3959 Makkoshotyka, Rákóczi uca 67.