Tokaji borok: szamorodni

A borvidékre jellemző kora őszi párás mikroklíma elősegíti a botritiszes fertőzés kialakulását, amelynek jelenléte a bortörvény alapján szükséges a szamorodni esetén. A szőlőszemeken megjelenő nemespenész nemcsak a szőlőszemek víz tartalmát csökkenti de különleges aromát is kölcsönöz a bornak.

Attól függően készül a borból édes vagy száraz szamorodni, hogy milyen nagy a nemespenész tevékenysége folytán töppedt, édes szemek aránya a fürtön belül. A bort a préselés után erjesztik, majd legalább két évig hordóban érlelik.

A Food and wine 2009 es cikke alapján a szamorodni az a bor ami mindenhez is illeszkedhet, kiváló aperitif egy jól behűtött hideg szamorodni. A száraz szamorodni kiváló kísérője lehet olyan fogásoknak, amelyekben hangsúlyos az olajbogyó, netán kapribogyó, vagy a sós mogyoró, sós mandula jelenléte.

A tokaji borok savtartalma jóval nagyobb játékteret enged a gasztronómiában. Ezeket a borokat – beleértve az édes kategóriát is – fogyaszthatjuk olyan húsételekhez, amelyekhez a tokaji borok kedvenc ízjegyei társulnak, úgy mint dió, füge, gesztenye, datolya, citrusfélék, kajszi, birs vagy  körte. A hús színe itt sem számít, sokkal inkább az elkészítés módja, a fűszerezés, köretek és minden, ami a fogásunk ízét, karakterét, összetettségét meghatározza.

forrás:

https://vinoport.hu/borlexikon/szamorodni/153

Ahogyan termett

Ez a jelentése a lengyel „samorodny” szónak, melyből a bor jelenkori elnevezése ered. A kifejezés tökéletesen fejezi ki a szamorodni lényegét: az aszúsodott és egészséges szemeket egyaránt tartalmazó szőlőfürtök feldolgozásával készül a borkülönlegesség. Az aszú mellett ez az a borkülönlegesség, mely csak a tokaji borvidéken készíthető, a bor készítéséhez szükséges szőlőt a szüret végén szedik.

 

További bejegyzések

Makkoshotyka

Makkoshotyka

fotó: facebook @ Sóstói András A múlt század végén feltárt pogánykúti leletek és az egynapi járótávolságon belüli leletek szerint településünk környékén már Krisztus előtt 6000 évvel megjelent az ősember, aki a köveshegyi obszidiánból készített magának nyílhegyet,...

bővebben
Makkoshotyka

Makkoshotyka

fotó: facebook @ Sóstói András A múlt század végén feltárt pogánykúti leletek és az egynapi járótávolságon belüli leletek szerint településünk környékén már Krisztus előtt 6000 évvel megjelent az ősember, aki a köveshegyi obszidiánból készített magának nyílhegyet,...

bővebben
Makkoshotyka

Makkoshotyka

fotó: facebook @ Sóstói András A múlt század végén feltárt pogánykúti leletek és az egynapi járótávolságon belüli leletek szerint településünk környékén már Krisztus előtt 6000 évvel megjelent az ősember, aki a köveshegyi obszidiánból készített magának nyílhegyet,...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Amanda’s Spot
Copyright © 2022 Company Name