5 téli program a Zemplénben

2022. 01.07.

1. Kirándulás

Mi több kell annál, mint a téli erdőben kóborolva mókusok és más állatok lábnyomait keresni, hógolyózni és kellemes sétát tenni a Zempléni vadonban?

Makkoshotyka ehhez különösen kiváló bázis, hisz a kék túra szerelmesei indulhatnak innen Regéc és Sátoraljaújhely felé is, haladási irányától függően, de rengeteg egynapos túra opció is adódik a környéken.

Kéktúra útvonalak

2. Borkóstolás

A Tokaj-hegyaljai borvidék összesen 27 települést foglal magába. A terület a világ első zárt borvidéke volt, 1737-ben született meg az a királyi rendelet, mely felsorolta azokat a településeket, amelyek határában a tokaji bor előállításához alkalmas szőlő termelhető. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a borvidék évezredes egysége eredményeként a borvidék 2002 óta az UNESCO világörökség része. 

A lenti linken elérhető egy gyűjtés a legismertebb borkóstolás opciókról.

Borkóstolási javaslatok

3. Várak, kastélyok

Sárospataki Rákóczi Vár és Múzeum

Ha az idő nem alkalmas arra, hogy kint legyünk, Sárospatak számos kultúrális programot kinál. A Sárospataki vár Magyarország egyik leghíresebb vára,  de mindenképp a legismertebb Rákóczi emlékhelye. A múzeum érdekes kiállításokkal és programokkal várja látogatóit. 

Sárospataki Rákóczi Vár és Múzeum

A Zemplén egyik legszebb kastélya, az erdők által körülölelt, neoreneszánsz-romantikus stílusban épült füzérradványi Károlyi-kastély és csodálatos angolparkja a régió egyik legvonzóbb célpontja.

2021-ben, teljes felújítás után újra nyitotta kapuit a látogatók számára. Az elegáns kastélyszálló hangulatát idézi vissza a megújult épületben látogatható tárlat, amely egy izgalmas, letűnt kor kulisszáiba enged betekintést az interaktív eszközök által. A kastélyt körülölelő park növényritkaságai, köztük az országos jelentőségű óriás platánok minden évszakban lenyűgöző látványt nyújtanak. 

4. Szauna világ

Sárospatak kincset érő termálvizére kutató fúrás révén 1959-ben találtak rá. Azóta üzemel külnböző formákban. 2009-ben újabb felújításon esett át a fürdő, azóta megújult környezetben, kibővült szolgáltatásokkal várja vendégeit. 2015-ben három új csúszdával bővült a fürdő.

A téli időszakban két medence és a szaunavilág elérhető a vendégek számára.

 

5. Sí​elés

A közeli kalandparkban elérhető síelési és szánkózási opciók. Nézz szét náluk, hátha kedvetek szottyan egy jó kis csúszáshoz.

 

Zempléni Kalandpark

szilvakrém leves

Fűszeres szilvakrém levesLeírás A receptA szilva megunhatatlan, mondanám, hogy a kedvencem, de őszintén minden gyümölcs az. Viszont, most ennek van szezonja és szerencsénkre, a Birslak szilvafái idén bőséges terméssel szolgálnak.  Ezért is hozom nektek ezt a krémleves...

Makkoshotyka

fotó: facebook @ Sóstói András A múlt század végén feltárt pogánykúti leletek és az egynapi járótávolságon belüli leletek szerint településünk környékén már Krisztus előtt 6000 évvel megjelent az ősember, aki a köveshegyi obszidiánból készített magának nyílhegyet,...

Tokaji borok: szamorodni

A borvidékre jellemző kora őszi párás mikroklíma elősegíti a botritiszes fertőzés kialakulását, amelynek jelenléte a bortörvény alapján szükséges a szamorodni esetén. A szőlőszemeken megjelenő nemespenész nemcsak a szőlőszemek víz tartalmát csökkenti de különleges...

Túrák

A Zemplén lágy ívű hegyoldalai, hatalmas erdői, a köztük megbúvó falvak kiváló túracélpontot jelentenek a kerékpárral és bakancsban érkezőknek egyaránt. A hegységet sűrű átszövő túraútvonalak, erdei kerékpárutak és kis forgalmú, kerékpározható közutak a több napos és...

Helló Világ!

Megnyitottunk! A Birslak mostantól szeretettel várja vendégeit Makkoshotykán, idilli környezetben. A továbbiakban ezen az oldalon érdekes eseményeket, programokat, túra ötleteket osztunk meg a környékről.